850 új hímes tojással gazdagodott a 15 éves Míves Tojás Múzeum

A Míves Tojás Múzeum kialakult hagyományainak megfelelően, gazdag húsvéti program ajánlatával segíteni kívánja látogatói ünnepi felkészülését.

A programok március 29-án,Virágvasárnapon, a múzeum megnyításának 15. Évfordúlóján ünnepi megemlékezéssel, kultúrműsorral (tárogató muzsika, gyermekek népitánca) kezdődnek, majd 10-15 év közötti fiatalok részvételével Országos Ifjúsági Tojásfestő Verseny következik.

A Húsvéti Ünnepeket a Magyar Posta idén is bélyeg különlegességekkel köszönti, melyek motívumait – a 2013. évi kibocsátás folytatásaként – az idén 15 éves Míves Tojás Múzeum anyagából választotta. Az új bélyegekkel a múzeum programjain is megismerkedhetnek a látogatók.

A húsvétkor hagyományos és sok háztartásban még ma is kedvelt tennivalók egyike a hímes tojások megfestése. Ezek elkészítéséhez a Nagyhét napjain nagypéntekkel bezárólag (március 29 – április 3) 10-18 óra között segítséget ad a Múzeum. A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében látogatóink asztalhoz ülhetnek és gyakorlott tojásírók segítségével, saját kezüleg készíthetik el az ünnepre, ajándékozásra szánt hímestojásokat. Ha ez mégsem sikerül ízlésüknek megfelelően, a Múzeum készletéből szebbnél szebbeket vásárolhatnak.

A Nagyhéten naponta lesznek tojásdíszítő bemutatók, a tojásírás, a tojáskarcolás folyamatát ismerhetik meg az érdeklődők. A fémrátétes, u.n. patkolt tojások iránt is nagy a közönség érdeklődése. Virágvasárnaptól szerdáig tojáspatkoló bemutató is lesz a napi programban.

Húsvét héfőn délelőtt a ½ 10-kor kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”-című műsorával a Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat. A leányok, legények után a Népiegyüttes Gyermektagozata, a helybéli óvódások, iskolások is porondra lépnek és locsolóverseket és népitáncokat adnak elő.

Az ünnepi program keretében kicsik és nagyok egyaránt ismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel, ill. a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes játékokkal. Mind a Memória Játék, mind a Hímestojás Négyzet szebbnél szebb hímestojás mintákkal ismerteti meg a játékosokat, a minták, a díszítmény színösszeállítása részleteinek megfigyelésére is ösztönözve.

Az ünnepi programnak része – természetesen – a múzeum gazdag és látványos gyűjteményének megtekintése is. A bemutató terem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépségének látványa, harmóniája a művészi élmény közelebb segít Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

 

Hasznos tudnivalók:
honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu
nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)