Ki hallott már Palkonyáról? A 280 fős dél-baranyai faluról a Villányi-hegységben. Bár Villánytól csak 6 km-re van ez a kis ékszerdoboz, mégsincs akkora neve, mint a turisták által elárasztott Villánynak. Palkonyán hihetetlen szép és hangulatos pincesor van. Itt rendezik meg minden évben, Pünkösd vasárnap a nyitott pincéket. Tegnap mi is ott voltunk.

Palkony nyitott pincék

A szervezők előtt le a kalappal. A szokásos hibát a parkolással sikerült kiküszöbölniük. Bár kellett egy jó darabon sétálni, de azért még így is sokkal jobb volt, mintha órákig idegbajban helyet keresgéltünk volna. Ráadásul a séta során elhaladtunk az érdekes, piros kupolájú templom mellett is.
Érkezéskor több helyen meg lehetett vásárolni a kóstolójegyet. Nagy volt ugyan a sor, de gyorsan haladt, úgyhogy hamarosan már semmi sem tartott vissza minket a 10 x 1 deci bortól, ami a pincesoron ránk várt. A kóstoló jegy gravírozott üveg borospohárral együtt 2200 Ft volt. A 10 x 1 deci bor egy részéhez a jegyen megadott pincékben, néhányhoz pedig szabadon választott pincékben juthattunk hozzá. Az üvegpohár dolog különösen tetszett: egyrészt, ki hallott már bórkóstolásról műanyag pohárból, másrészt: hiányoztak a fesztiválokról már megszokott, estére túlcsorduló kukák.

A finom borok mellett még elsőosztályú színpadi programról is gondoskodtak a szervezők. Valójában ez is vonzott minket Palkonyára. Bár szívesen találkoztam volna a helyszínen néhány programsoroló óriásplakáttal, de azért nem maradtunk le így se semmiről…szerintem. A lovas felvonulás után érkeztünk, amikor a színpadon már a pécsi Bartók Béla férfikar szórakoztatta a közönséget bordalaival. Rögtön utánuk pedig a Voisingers kórus következett, elképesztő hangulatot varázsolva a völgybe. ABBA, Fenyő Miklós, Happy day…Lórival alig fértünk a bőrünkbe. Bármikor, bármennyit hallgatnám őket. Lesz is majd rá lehetőség az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválon, amit Pécsett rendeznek idén nyáron. Alig várjuk!

Palkonya nyitott pincék

Számunkra az est fénypontja nem a Ladánybene 27 volt, bár ők is lehettek volna. De a mi stílusunkhoz jobban illett a BOSS (Band of Streets) koncertje. A pécsi művészetisekből álló utcai fúvószenekar ELKÉPESZTŐ hangulatot csinált. Mindenki énekelt és táncolt!

Miközben a fiúk jó hangulatát megalapozta a jó palkonyai bor, mi Lórival ájulásig táncoltunk a színpad előtt. Lóri az ájulást valóban be is mutatta hazafelé az autóban. A koronát még azzal lehetne feltenni egy ilyen programra, hogy Pécsről vonatozunk oda az ilyenkor indított számos különjárat egyikén, csak sajnos nekünk Pécsig is valahogy el kell jutnunk.

 

Palkonya nyitott pincék

Palkonya idén is megmutatta, hogy összefogással egy kis falu is óriásit tud alkotni. Köszönjük!