A múlt héten (augusztus 3. és 7. között) ismét minden este programjuk volt a pécsváradiaknak. Meg persze a környékbelieknek is. A szokásos kérdések ilyenkor a helybéliek között: „Ti melyik nap voltatok színházban?”, „Melyik tetszett a legjobban?”

var

Idén másodszor rendezték meg Pécsváradon a Szent István napok keretében a Magánszínházak Országos Színházi Találkozóját, a MOSZT-ot. Maga a várszínház, azaz a pécsváradi bencés apátság udvarán berendezett szabadtéri színház már több mint 10 éve szórakoztatja, nevetteti és ríkatja meg a közönséget. Szerencsém volt a születésekor is jelen lenni, amikor a várfal tövében bemutatták Pozsgai Zsolt darabját, a Boldog Asztrik küldetését. Hatalmas élmény volt a várfalak között Béres Ilonát (Gizella szerepében) és Szakácsy Sándort (Asztrik apát szerepében) csodálni. Sok víz lefolyt már azóta a Dunán, és rengeteg fantasztikus darabot láthattunk a várszínházban 2001 óta.

Idén két darabot volt szerencsém megnézni, illetve még egy felet (sajnos Lórinak még nem való a színház). A hét végi közönségszavazásból pedig az is kiderült, hogy épp a két közönségdíjas darabot csíptük meg, szóval jól választottunk. Hétfőn az „Ön is lehet gyilkos” című komédiát láttuk a fantasztikus Straub Dezső rendezésében és főszereplésével, a Vidám Színpad előadásában. Az első felvonás végére már görcsölt a hasam a sok nevetéstől. Elképesztő volt egy ilyen humorú színészt ilyen közelről nézni. Minden arcmozdításán nevettem. Straub Dezsőn kívül nekem a kedvencem a darabban Götz Anna volt. Olyan csodásan formálta meg a butácska, de rafinált, és rengeteget beszélő feleséget, hogy dőltem a nevetéstől.

gyilkos9

Csütörtökön A Spanyolul tudni kell című darabot láttuk Galambos Zoltán rendezésében, aki amúgy a fesztivál ötletadója és főszervezője, és a Körúti színház társulatával már a kezdetektől részt vesz az augusztusi várszínházakon. Nekem maga a darab egy kicsit vontatottabb volt, de a szereplők alakítása ebben is felejthetetlen volt.

Az esti színházi programokat OFF programok is kísérték, délutánonként gyerekdarabokat mutattak be az Európa téren. Sajnos ezekre nem sikerült eljutnunk, de tavaly ott voltunk, és ami igazán megfogott benne, hogy a színészek mindent megtettek az apróságok szórakoztatására. Ezek a műsorok ráadásul ingyenesek voltak.

Évek óta mindig várom az augusztust és a Szent István napokat, elsősorban a várszínház miatt. Utánozhatatlan élmény a csillagok alatt ülve csodálni olyan színésznagyságokat, akik amúgy sose jönnének Pécsváradra. Köszönjük az élményt idén is!!!