Több mint 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája címért versengő fákra a szeptember elejétől október közepéig tartó online versenyben. A mindössze 400 lelkes kis falunk, Zengővárkony jelöltje, a hős szelídgesztenye lett idén az első helyezett 4088 szavazattal.
Az Ökotárs Alapítvány idén immár nyolcadik éve rendezte meg az Év Fája versenyt, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére. A zsűri a nevezett 48 fa közül a nyár folyamán választotta be a döntőbe azt a 13-at, amelyeknek jelölői a legnagyobb szeretettel és lelkesedéssel veszik körül őket.
A 2017-es fődíjat elnyerő fa, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje, egy 300 éves túlélő, amely a helyiek számára a folytonosság jelképe. A település messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, mely körbeöleli a 400 lelkes kis falut. A helyiek számára a gesztenye biztosította a gyarapodást, ezért aztán féltve őrizték, ápolták fáikat. A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A jelölő Pécsváradért Alapítvány így ír róla: “A századokon át minden körülménnyel dacoló fa számunkra példát jelent. A gesztenyefa életereje leküzdötte a bajokat, átvészelte a történelem viharait, ma is élni akar, sarjad, virágzik és terem, mindannyiunk örömére. Megmutatja az összefogás erejét, élni akarása minket is inspirál, példája erőt adhat a betegségben szenvedőknek, és mindannyiunknak a hétköznapok küzdelmeihez.”
Zengővárkony hős szelídgesztenyéje részt vesz majd a 2018 elején zajló európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Várhatóan február 1. és 28. között szavazhatunk majd a magyar jelöltre, amely szép reményekkel indul a vetélkedőben, hiszen azt 2011. óta már háromszor is magyar fa nyerte meg, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.
Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:
1. Zengővárkony hős szelídgesztenyéje – 4088 szavazat
2. A nyírbátori tölgyfa – 3754 szavazat
3. Ősi gubacsi testvérfák – 2221 szavazat
4. A gyulaji odvas hársfa – 2123 szavazat
5. A szentkirályi hazaváró nyár – 1183 szavazat
6. Imrehegyi terebélyes eper – 959 szavazat
7. A délegyházi vadkörtefa – 902 szavazat
8. Horvátnádaljai platánfák – 834 szavazat
9. Vörösvári vén eperfa – 806 szavazat
10. Fonyódi fehér nyárfák – 563 szavazat
11. Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus – 552 szavazat
12. Hevesy György ciprusfája – 402 szavazat
13. Családi almafa – 76 szavazat

Gratulálunk a szervezők hatalmas munkájához, és csodálattal adózunk az előtt az összefogás előtt, mely munkájuk nyomán a helyi közösségben létrejött a szavazás ideje alatt! Köszönjük!