Húsvéti programok a Míves Tojás Múzeumban, Zengővárkonyban

Nagyhét, húsvét,locsolkodás, hagyományápolás és hímes tojás –  mindez hozzátartozik Zengővárkonyhoz, ehhez  a mecsekalji kis faluhoz; az itt működő Míves Tojás Múzeumhoz. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében.

A múzeumban a tojásdíszítő népművészet összegyűjtött remekeinek páratlan látványa, a szépség sugárzása közelebb visz Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez. Az ünnepi felkészülés időszakában ezért is érdemes felkeresni a múzeumot, ahol lesznek olyan események is, amelyek az idelátogatók figyelmére érdemesek.

Nagyheti programok a múzeumban:

Az első ezek sorában a virágvasárnapon (április 13.-án) délután 13 órakor megrendezésre kerülő Országos Ifjúsági Tojásfestő verseny. Ezzel is lehetőséget kíván adni a múzeum a hagyományos tojásfestéssel, díszítéssel foglalkozó fiatalok bemutatkozására. A 10-15 év közötti résztvevő jelölteket egy bíráló bizottság véleményezi az előzetesen beküldött munkáik alapján, majd közülük választja ki azokat, akiket meghív a versenyre.  Részletesebb tájékoztatást ad a versenyfelhívás.

A hagyományos „Hímes Tojás Szeretteinknek” (2014. április 14 – április 18.) program keretében naponta 10-től 17 óráig szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az ajándékozásra szánt alkotások létrejöttét. Ekkor az idelátogató közönség nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhet, hanem nyomon követheti, hogy hogyan válik egy közönséges tyúktojás igazi „hímessé”. Azonban nem kell mindenkinek okvetlenül elsajátítania a tojásfestés tudományát ahhoz, hogy hímes tojáshoz jusson, mivel kedvére válogathat a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak közül. Ezen kívül megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  ill. a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes játékokkal. Mind a Memória Játék, mind a Hímestojás Négyzet szebbnél szebb hímes tojás mintákkal ismerteti meg a játékosokat, a minták, a díszítmény színösszeállítása részleteinek megfigyelésére is ösztönözve.

Az idén is ráadás a tojáspatkolás bemutatása (hétfőtől szerdáig) a törékeny tojásfelületére ügyes kezek kovácsolt patkókat, fémdíszeket képesek rögzíteni.

Húsvét hétfőn, reggel fél 10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétálnak a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tagjai, és délután 15 órakor „Húsvétilocsoló”-című néptáncos műsorukkal a Míves Tojás Múzeum előtt köszöntik a látogatókat.