Az elmúlt hétvégén részesei lehettünk az 50. Pécsváradi Leányvásár színes programjának 3 napon keresztül. Az 50 éves vásár az elmúlt évben nagy megújuláson ment keresztül, amit be kell valljak, eleinte félve fogadtam. Számomra a Leányvásár egy gyerekkori emlék, egy második karácsony az évben, egy októberi örömforrás, és nagyon nem szerettem volna, ha ebbe úgy nyúlnak bele, hogy az árt az eredeti hangulatának. Szkeptikus voltam, és ennek hangot is adtam. Mit keresnek szuperkoncertek Pécsváradon? Ki fog ezért idejönni? Ha meg idejönnek, miért lesz ez jó a helyieknek?… és még sorolhatnám.

leanyvasar02

Be kellett azonban látnom, hogy a lányvásár nem lett rosszabb…sőt. A jóval több és nagyobb szabású programhoz profi szervezők profi infrastruktúrát építettek. Pécsvárad egy nagy lélegzetvétellel felnőtt a feladathoz már az első évben. Idén pedig tovább színesedett a program. Csak kapkodtuk a fejünket, hogy melyik színpadon épp mi történik. A vásárban végre túlsúlyba kerültek a kézművesek, így már valóban lehet értelmes dolgokat is látni és vásárolni. A néptánccsoportokat sem hanyagolják el, és ez reméljük, így is marad. Emblematikus volt az is, hogy a vásár megnyitóján a Bartina Néptáncegyüttes adott csodálatos műsort, és a záró gálaműsor a Zengővárkonyi Művelődési Egyesületé volt. A három nap alatt sok-sok csoport bemutatóját láthattuk több helyszínen, minden este koncerteken szórakozhattunk, és egész nap sétálgathattunk a kirakodó vásárban. Nem maradhatott el a Zengő Rezek évek óta hagyománnyá vált fúvós koncertje helybéli zenészekkel, illetve idén kiegészülve a Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekarral.

leanyvasar05

Ahogy azt a pécsváradi közvélemény kutatások is mutatják, a pécsváradiak elégedettek a megújított Leányvásárral, és teljes joggal. Reméljük, megmarad a lendület, és ilyen profi, szórakoztató és valódi értékeket bemutató vásáron vehetünk még részt évekig.

leanyvasar04

 

leanyvasar07

 

leanyvasar01

További bejegyzések a témában:

Írásunk a 2014-es vásárról: https://rozmaringvendeghaz.hu/lukacs-nap-zengovarkonyban-leanyvasar-pecsvaradon/

És a 2013-as vásárról: https://rozmaringvendeghaz.hu/leanyvasar-2013-zengovarkony-pecsvarad/

Egy kis kézművesség (velük találkozhattunk a leányvásáron is): https://rozmaringvendeghaz.hu/blog-obanya-es-mecseknadasd-rejtett-kincsei/